Fehérjék biokémiai összetétele

Fehérjék biokémiai összetétele
Fehérjék
az élő szervezetben előforduló nagy molekulatömegű anyagok,
amelyek aminosavakból épülnek fel. Egy-egy fehérjemolekula
(makromolekula -azaz, nagymolekula) néhány száz, néhány ezer
aminosavból épül fel. A fehérjék szerkezetét az aminosavak
kapcsolódási sorrendje, a biokémiai sajátosságait (hormonok,
enzimek, stb.) pedig a fehérjemolekula alakja határozza meg. A
fehérjék vegyi összetételei változatosak, de mindig szénből,
hidrogénből, nitrogénből, oxigénből állnak, melyekhez járulhat
kén és foszfor. Hozzávetőlegesen 50-55% szén, 20-25% oxigén,
15-18% nitrogén, 6-7% hidrogén, és 1-2% kén illetve foszfor van a
fehérjemolekulában. Sok ezer CO-NH (peptid) kötésben egymáshoz
kapcsolódó aminosav alkot egy fehérjemolekulát. A fehérjék
lehetnek egyszerű fehérjék, ezek a proteinek, amelyek aminosavakra
és kevés ammóniára bomlanak.
Az
egyszerű fehérjéket oldékonyságuk alapján
csoportosíthatjuk:
-Albumin,
vízben jól oldódó , savanyú kémhatású fehérjék (pl.
szérumalbumin, laktalbumin)
-Globulinok,
vízben nem, de semleges sóoldatokban jól oldhatóak (pl.
fibrinogén, fibrin, miozin)
-Prolaminok
és gliadinok,
alkoholban oldódó bázikus fehérjék, főleg a növényi magvakban
fordulnak elő (pl. sikér)
-Protaminok
és hisztonok,
savas közegben oldódó, bázikus jellegű vegyületek. Hisztonok
találhatóak a vörösvérsejtekben és a
fehérvérsejtekben
-Szkleroproteinek
(vázfehérjék),
nem oldható, fibrilláris /fonál alakú/ szerkezetű fehérjék,
melyek a kötőszövetekben találhatóak meg (pl. kollagén,
keratin)
A
fehérjék, a zsírok,
a szénhidrátok
és
a nukleinsavak
gyakran
egymással kombinálódva új tulajdonságú, nagymolekulákat hoznak
létre (lipoproteidek, glikoproteidek, nukleoproteidek). amelyeket
proteideknek nevezünk.
-Foszforproteidek,
foszforsavat tartalmazó összetett fehérjék, pl. a tejben lévő
kazein
-Mukoproteidek
(glikoproteidek),
amelyekben a nem fehérjetermészetű komponens a szénhidrát, a
glikoproteidekben a cukorrész 4% alatt van, a mucoproteidekben (vagy
mucinokban) 4% fölött van a szénhidrát tartalom (pl. heparin)
-
Lipoproteidek,
molekulájukban zsírszerű anyagok találhatóak (gliceridek,
koleszterin, foszfatidok)
-Kromoproteidek,
a nem fehérjetermészetű rész valamilyen festékanyagot tartalmaz
(pl. hemoglobin, mioglobin, citokróm enzim)
-Nukleoproteidek,
a sejtmag jellemző fehérjéi nuklinsavat
tartalmaznak
-Metalloproteidek,
fémionokat tartalmazó fehérjék (pl. ferritin)
Ezek
az összetett fehérjék az ember testének kb. 20%-át képezik. A
fehérjék biológiailag többé-kevésbé inaktív formában
(vázanyagok→ csont, porc, inak, szalagok, izmok), és erős
fajlagos aktivitással is jelen vannak a szervezetben (→ hormonok,
enzimek, plazma-fehérjék). A fehérjék ásványi anyagokat is
tartalmazhatnak, pl. a csont alapanyaga kalciumot tartalmazó
fehérje, az idegszövet foszforfehérjéje, a vörösvérsejt
vas
és rézfehérjéje.
A
fehérjeszintézishez 20 féle aminosav szükséges. Ezek közül 8
féle aminosavat a szervezet nem tud előállítani (a
valin, leucin, izoleucin, treonin, metionin, fenilalanin, triptofán
és lizin, sőt gyermekek esetében még kétféle aminosav, az
arginin, és hisztidin).
Ezek az úgynevezett esszenciális aminosavak, teljes értékű,
komplett fehérjék, melyeket leginkább csak az állati fehérjékkel
tudunk a szervezetünkbe juttatni. A növényi fehérjék nem teljes
értékű fehérjék.
A
nem esszenciális aminosavak azok, amelyeket a szervezet elő tud
állítani bevitt tápanyagokból: alanin,
aszparagin, aszpartonsav, cisztein, cizin, glutamin, glutaminsav,
glicin, hidroxiprolin, prolin, szerin, tirozin.
Fehérjeszintézis
zavartalan menete szempontjából az is fontos, hogy a táplálék
fehérjéi az aminosavakat milyen mennyiségben és arányban
tartalmazzák. A fehérje anyagcsere szintjét a nitrogén
egyensúllyal mérjük. A gyermekek fehérjeszükséglete sokkal
nagyobb, mint a felnőtteké, mert testi és szellemi fejlődésük
során több fehérjét használnak fel (gyermekek
stressz-mentesítő energia felhasználása),
és kevesebb nitrogént ürítenek (pozitív nitrogén-egyensúly).
Fehérjék funkciói a szervezetben
A fehérje a szervezet legjelentősebb (sejt) építőanyaga. Az izom 18-20% fehérjét tartalmaz.
A kötőszövetben, sejt közötti állományban található fehérje a kollagén és az elasztin. A kollagén az összfehérje mennyiség 20-25%-át adja, az elasztinhoz kötődő víz biztosítja pl. a bőr rugalmasságát (turgort).
Az oxigén és széndioxid transzportban is szerepet játszik a fehérje (a hemoglobin a tüdőben felveszi az oxigént, a mioglobin nevű fehérje, pedig az izomban raktározza).
Fehérjék az enzimek, amelyek az élő szervezet egyes kémiai folyamatait specifikusan gyorsítják, ezek lehetnek egyszerű vagy összetett fehérjék. Hiányuk súlyos zavarokat idézhet elő az anyagcserében (ezek többnyire öröklött állapotok).
A hormonok egy része is fehérje (8-40 aminosavból álló peptidek), így például az inzulin, az ACTH /adrenalin/→mellékvese, és a nemi hormonok, tiroxin→pajzsmirigy, és számos biológiailag aktív anyag, mit a hisztamin, dopamin és szerotonin.
A sejtmagok, a mitokondriumok, a riboszómák építőanyaga (genetikai kód) is fehérje.
Fontos szerepe van a sav-bázis egyensúly fenntartásában, ahol anionként szerepel.
Energiát ad, bár a fő energiaszolgáltatók inkább a szénhidrátok és zsírok.
Esszenciális fehérjék szerepe a szervezetben
-Fenilalanin
esszenciális fehérje:
pl. a pajzsmirigy a tiroxin hormonját, a mellékvesevelő pedig az
adrenalin és noradrenalin hormonját fenilalalin esszenciális
fehérjéből képezi. A melanin, mely a bőr színét meghatározó
pigment anyag, szintén fenilalaninból készül a bőr
melanocitáiban. Az idegingerek átviteléhez szükséges vegyületek
képzésében van nagy szerepe (pl. dopamin, norepinefrin), egyben a
központi idegrendszerre hatva a fájdalomcsillapításban. Napi
szükséglet kb. 1,10 g. Fehérje dús ételek mind tartalmaznak
fenilalanint, nagyobb mennyiségben a tökmagban, mogyoróban,
gabonafélékben, szója és szójatermékekben, a gomolya túróban
és a szezámmagban található meg. A tápanyagokon kívüli plusz
adagolás nem ajánlott melanoma (bőr pigmentációjának fokozódása
ill. elfajulása) esetén, terhesség-szoptatás ideje alatt, magas
vérnyomás és fenilketonuria esetén.
-Leucin
esszenciális fehérje:
nagy mennyiségben az izomfehérjék felépítéséhez szükséges.
Napi szükséglet kb. 0,10 g. Főbb táplálék -forrásai a húsok,
a barna rizs, a babok, a teljes kiőrlésű gabonák, a dió, szója,
tej és tejtermékek.
-Izoleucin
esszenciális fehérje:
a vesék vizelet-koncentrációjának szabályozásához és a
növekedéshez szükséges, valamint a vércukor stabilizálásában
is részt vesz. Napi szükséglet kb. 0,70 g. Nagyobb mennyiségben a
húsok-szárnyasok, a magvak, a mogyoró, a sajt és a halak
tartalmaznak izoleucint.
-Lizin
esszenciális fehérje:
segíti a a kálcium csontba való beépülését, és a
nitrogénegyensúly fenntartását. Szükséges a növekedéshez és
a szöveti regenerációhoz, valamint egyes hormonok és enzimek
képzéséhez. Hiányában romlanak a feltételes reflexek,
vérszegénység, izom -és kötőszövet károsodása léphet fel.
Napi szükséglet kb. 0,80 g. Fehérje dús étrend tartalmazza a
kellő mennyiséget, több lizinnel a a húsfélék, hal, a tojás és
sajt, tej, élesztő és a szójatermékek rendelkeznek.
-Metionin
esszenciális fehérje:
A cisztein aminosav képződését hozza létre a szervezetben
B6-vitamin segítségével együtt. Hiányában a hasnyálmirigy
enzimtermelése csökken, és nő a vér koleszterin szintje. Napi
szükséglet kb. 0,10 g. Metionin nagyobb mennyiségben a halakban és
húsokban, a szójában, a szezámmagban, spenótban és a
kukoricában található meg.
-Triptofán
esszenciális fehérje:
az emberi szervezet képes triptofánból nikotinsavat (B3-vitamin)
készíteni. Triptofánból alakul ki a szerotonin is, mely
szabályozza az erek tágulását, és fontos ingerület átvivő
anyag az idegrendszerben (nyugalmi-öröm hormonnak is nevezik, az
alvásban is szerepet játszik). Hiányában a vérnyomás
szabályozásában, a fehérje -és vörösvérsejtképzésben is
zavar keletkezhet, alvási
zavarok,
depresszió-szorongásos tünetek alakulhatnak ki. Napi szükséglet
kb. 0,25 g. Főbb triptofán forrás a hús, a hal, tej és a
gomolya, a tojás, a banán és a datolya, illetve az amerikai
mogyoró.
-Treonin
esszenciális fehérje:
hiányában előtérbe kerül a fehérjék lebontási folyamata,
vagyis felborul az egyensúly a fehérje felépítés és lebontás
között. Részt vesz a máj zsírtalanítási folyamatában, hiánya
elősegíti a májzsugor létrejöttét is. Napi szükséglet kb.
0,50 g. Megtalálható leginkább a burgonyában, tojásban,
húsokban-kacsa, tejben, avokádóban és a káposztában.
-Valin
esszenciális fehérje:
szükséges a szövetek, sejtek regenerálódási folyamatához,
hiányában károsodik az izomműködés. Napi szükséglet kb. 0,80
g. Főbb valin táplálék-forrás a gomba, a lencse, a húsok, a
hal, a szezámmag, és a földi mogyoró.
-Hisztidin
és arginin esszenciális fehérje:
csak a fejlődő szervezet számára minősülnek esszenciális
fehérjéknek, egyrészt mert ilyenkor a fokozott fehérje-szükséglet
ezeket is felhasználja képzésre, másrészt a hipofízisre
(agyalapi mirigyre) hatva fokozzák a növekedési hormon
kibocsátást. A sperma is nagy mennyiségben tartalmazza ezeket a
fehérje anyagokat, ezért súlyos hiányuk esetén csökken a
spermák képződése és minősége. Ammónia (karbamid) kiürülését
és a máj-vese működését segítő hatásuk miatt, részt vesznek
a szervezet méregtelenítési, illetve kollagén (kötőszövet)
képzés fokozása miatt a sebek gyógyulási folyamatában. Főbb
táplálék-forrás: a zabliszt, napraforgómag, a szentjánoskenyér,
barna rizs, a dió, pattogatott kukorica, a szezámmag, búzakorpa,
zselatin.
Az
esszenciális fehérjék komplett felvétele azért is szükséges,
mert pl. a lizin, metionin, és a triptofán limitáló aminosavak,
vagyis az összes többi aminosav felszívódása függ ezek
mennyiségétől, így ha ezekből kevés van a szervezetben, akkor a
többi aminosavból sem szívódik fel elegendő mennyiség.
Fehérje
hiány esetén csökken az immunitás,
vizenyők keletkeznek (ödémák) a szervezetben, vérszegénység és
akár izomsorvadás is létrejöhet.
Normális
fehérjebevitel mellett is előfordulhat, hogy a szervezet negatív
nitrogén-egyensúlyba kerül (ha nagy a nitrogénürítés). Ezt a
folyamatot az ún. antimetabolitok okozzák, amik gátolják az
aminosavak normális anyagcsere folyamatokba és végül a
testfehérjébe való beépülését.
A
táplálékkal az aminosavak mellett nukleinsavak is kerülnek a
szervezetbe (purinok, pirimidinek), ez a mennyiség elhanyagolható a
májban (aminosavakból állítja elő) termelt nukleinsavak
mennyiségéhez képest. A purinok lebontásából húgysav (urea)
keletkezik, amely a vizelettel
távozik,
veseműködés zavara esetén azonban a húgysav szint jelentősen
megemelkedhet.
Fehérjék emésztése, anyagcsere folyamata
Fehérjék emésztése:
A
fehérjében lévő peptidkötések hasítását a gyomornedv ún.
peszinje, és hasnyálmirigynedv (tripszinje, kimotripszinje,
karboxipeptádáza) végzi el. Nagy mennyiségű tej elfogyasztása
után a gyomortartalom pH-ja közel semleges, neutrális marad. A
tejfehérje (kazein) kicsapását illetve emésztését, a gyomor
által képzett rennin nevű enzim segíti elő.
A
vékonybélben a továbbiakban számos fehérjebontó enzim
található, a különféle aminosavak közti peptidkötéseket erre
specifikusan proteolítikus (fehérjeoldó) enzimek hasítják szét.
Az emésztési folyamatban a vékonybél- bélhámsejt
kefeszegélyében a peptidek (oligopeptidek, di-és tripeptidek)
aminosavakra bomlanak, s már így kerülnek a bélhámsejtbe, majd
innen a vérerekbe, azaz a vérkeringésbe és a sejtekhez (lásd.
még: emésztés
és anyagcsere (nyál-
gyomor- hasnyálmirigy- és vékonybélnedv).
Fehérjék molekuláris anyagcsere folyamata:
A felszívódó aminosavak részben egymásba átalakulnak, illetve fehérjévé (vérplazma albuminja) alakulnak a májban. A májon túljutott aminosavak jelentős részét az izomsejtek használják fel fehérjéik felépítéséhez. Természetesen az összes sejt felvesz aminosavat a saját fehérjéinek és enzimeinek felépítéséhez. A szöveti fehérjék, a plazmafehérjék és a plazmában keringő aminosavak között dinamikus egyensúlyi helyzet alakul ki. Ha a táplálék nagyobb mértékben tartalmaz fehérjét, az aminosavak beépülése gyorsabb ütemben zajlik, mint a fehérjebontás és az aminosav égetés (anyagcsere →tápanyagok energiaértéke) üteme (pozitív nitrogénegyensúly). Elégtelen fehérjefogyasztás során is van aminosavégetés, ez negatív nitrogénegyensúlyhoz vezet. Egyes aminosavak (pl.alanin, arginin, aszparaginsav) a glikogenezis során a szénhidrát-anyagcsere köztianyagaivá, végül is glukózzá alakulnak és főleg az izomsejtekben égnek el.